24 października 2011
Zapach drzewa sandałowego
Niewielkie drzewa i krzewy sandałowca rosną w Południowo – Wschodniej Azji, Australii i na wielu wyspach Pacyfiku. Właściwości tej rośliny doceniono już 4000 lat temu. Drzewo sandałowe dostarczało przede wszystkim drewna – trwałego i solidnego materiału – oraz aromatycznego olejku. Olejek ten określa się często mianem najstarszego pachnidła na świecie, ponieważ już w starożytności wykorzystywano go do sporządzania pierwszych perfum, pachnących kosmetyków. Dostrzegano również właściwości lecznicze olejku sandałowego. Olejek ten jest wykorzystywany po dziś dzień
w leczeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, oddechowego oraz w chorobach skóry. Zapach drzewa sandałowego ma również pozytywny wpływ na nasze samopoczucie – uspokaja, a jednocześnie dodaje siły, wiary we własne możliwości, pozwala odbudować poczucie własnej wartości, dumę i własne ambicje. Jest to zapach mistyczny – oczyszcza myśli, pomaga nawiązać kontakt z niematerialną sferą świata. Jest również olejek z drzewa sandałowego doskonałym afrodyzjakiem.
Jak pachnie sandałowiec? Rozsiewa wokół wibrujące ciepło, słodycz, energię i lekką korzenną nutę. Jest to bardzo trwały zapach, który uspokaja, napełniając jednocześnie optymizmem.
Olejek sandałowy otrzymywany jest poprzez destylację korzeni i rdzenia drzewa po uprzednim wysuszeniu i sproszkowaniu drewna ( z 1 kg otrzymuje się ponad 9 g olejku). Perfumiarze, producenci kosmetyków, również tych naturalnych, sprowadzają olejek sandałowy z zakładów indyjskiego okręgu Mysore, będącego największym producentem wyciągu z tej cennej rośliny.
Drzewo sandałowe jest składnikiem wielu perfum. Ich obecność sprawia, że zapach jest ciepły, zmysłowy i tajemniczy. Sandałowca odnajdziemy m.in. w pełnym sprzeczności zapachu Yves Saint Laurent Parisienne, który łączy w sobie elegancję i wdzięk postaci anielskiej; w zmysłowym i romantycznym zapachu Scarlett Cacharel; w pełnym zmysłowości i harmonii Hugo Boss Hugo XX; w magnetycznym Lancome Hypnose Men Cologne oraz w świeżym i delikatnym Nino Cerruti Cerruti 1881.
Autor: KS
Ocena:
Zobacz też:
- Nuta aromatyczna – Ylang-ylang - 31/01/2011
Co powie botanik? Nazwa botaniczna ylang ylang: Cananga odorata Synonimy: pachnący Artabotris, ilang-ilang Rodzina: Annonaceae Opis: Olejek produkowany jest z kwiatów tropikalnego drzewa. Kraje, w których jest uprawiany: Ojczyzną ylang-ylang jest południowo-wschodnia Az... - Cerruti 1881 pour Femme – otula delikatnością - 10/02/2009
Dla każdej kobiety bardzo ważne są uczucia odbierane przez wszystkie zmysły. Istotna jest estetyka, wygląd, w sposób jaki się dotykamy, jak również zapach którym się otaczamy. Wygląd zmysłowej i kobiety to żmudna, ale i przyjemna praca łącząca ze sobą sztukę dobrego ubi... - Zapach imbiru - 26/10/2011
Imbir jest byliną, osiągającą średnio 1 metr wysokości, o lancetowatych liściach i pięknych kwiatach. Najcenniejszą częścią tej rośliny jest jednak jej korzeń, z którego wytwarza się olejek. Imbir rośnie przede wszystkim w Chinach, w Japonii, na Jamajce i w Afryce. Rośl... - Nuta aromatyczna – Galbanum - 09/02/2011
Co powie botanik? Nazwa botaniczna: Feruli Galbaniflua Boissier Buhse, Feruli Rubricaulis Boissier, Feruli Ceratophylla Regel et Schmalhausen Synonimy: F. spp. Gummosa. feruli galbanum, Galvan, of Oil of Galbanum (ang.), Galbanumol (niem.). Oleum Resina Galbanum (łacina... - Nino Cerruti Cerruti 1881 Fraicheur d´Ete – magnetyczne uniesienie - 21/09/2010
Zapach jakim jest Nino Cerruti Cerruti 1881 Fraicheur d´Ete to wręcz idealne propozycja dla romantycznych i pięknych przedstawicielek płci pięknej. Jest to zapach wręcz emanujący radością, ale także i jednocześnie tajemniczością i seksapilem, dlatego też najlepszy będzi...







